Veiseliha Wellingtoni moodi

Retseptid

Beef Wellington ehk veiseliha Wellingtoni moodi

600 grammine tükk kvaliteetset lihaveise liha (kelmed eemaldatud)
250 g pruune šampinjone
0,5 tl kuivatatud tüümiani
80 g (6-7 lõiku) ohukest peekonit
500 g lehttainast
1 muna
õli ja või
soola, musta pipart

Kuumuta pannil 1 sl võid ja 1 sl õli.
Pruunista liha kiiresti igast küljest,et liigset küpsemist vältida.
Maitsesta praadimise ajal soola ja pipraga.
Tõsta pannilt ära.
Tükelda seened köögikombainis pulse-režiimi kasutades peeneks.
Käsitsi tehes haki seentest võimalikult väikesetükiline mass.
Vala seenehake samale pannile, kus liha praadisid.
Lisa tüümian ja hauta vaiksel kuumusel, kuni seentest on eraldunud vedelik, selleks kulub 8-10 minutit.
Mida kuivem segu, seda parem.
Kata tööpind küpsetuspaberiga.
Laota sellele singilõigud, servad veidi üksteise peal, et vahesid sisse ei jääks.
Moodustuma peab nii suur ristkülik, et seda saab hiljem lihatüki ümber keerata.
Määri singile spaatliga hästi õhukese ja ühtlase kihina seenemass.
Aseta keskele lihatükk.
Keera lihatükk küpsetuspaberit kasutades singi- ja seenekihi
vahele, nii et moodustub rull.
See peaks olema võimalikult tihe.
Mässi ka külgedelt paber kõvasti ja tihedalt rulli ümber.
Tõsta 30 minutiks külmkappi tahenema.
Rulli sulanud lehttainas küpsetuspaberil või kergelt jahusel pinnal
õhemaks ristkülikuks.
Arvesta, et taina suurus peab olema selline, et ta katab liharulli.
Võta liha külmkapist ning eemalda paberist.
Tõsta liha lehttaina keskele ja keera taina pikemad servad liha
peal kokku.
Vajuta sõrmedega tainaservad tihedalt omavahel kokku.
Lõika liignetainas vajadusel nii pealt kui otstest ära.
Vajuta ka otsest tainas kõvasti kokku.
Rulli küpsetuspaberi vahele keeratud pätsike võimalikult ühtlaseks
ja tihedaks.
Võta see enda ette, tainaservade liitmiskoht allpool.
Lõika terava noaga tainasse kaunistuseks sälgud nii, et nuga tainast päris lõpuni ei läbistaks.
Pintselda pealt ja külgedelt munakollasega.
Tõsta rull küpsetuspaberiga ahjuvormi.
Küpseta eelkuumutatud 210-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni tainas on kuldne.
Tõsta toit ahjust, lase 10-15 minutit seista ning lõika seejärel
viiludeks.